انجمن دانشجویان کرمانی

ساخت وبلاگ

امکانات وب

Untitled Document -->-->-->
دریافت کد خوش آمدگویی
-->-->-->
-->-->-->-->-->--> -->-->-->
-->-->-->
-->-->-->-->-->-->
-->-->-->

استخاره آنلاین با قرآن کریم


-->-->-->تماس با ما

-->-->-->-->-->-->
برای نمایش تصاویر گالری كلیك كنید


کد گالری

-->-->-->

قالب میهن بلاگ تقویم جلالی
-->-->-->


-->-->-->

نیت کنید و اشاره فرمایید

-->-->-->
-->-->-->

-->-->-->
-->-->-->

.

-->-->-->

-->-->-->
style="display:none">

تعبیر خواب



سلام به دوستان عزیز خودم میخواستم از کسانی که عضو سایت شدن بگم که برای من سنشون،کاری که میتونن برای وبلاگ انجام بدن و اگر دانشجو هستن رشته تحصیلی،ترم و دانشگاهشونرو برای من به آدرس [email protected]  ایمیل کنند و یا از طریق تماس با ما در امکانات وب برای من ارسال کنند تا بتونیم با شناخت از دوستان مطالب گوناگونی در وبلاگ گذاشته و باعث رونق گرفتن این وبلاگ شویم.

با تشکر karmaniya

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 314 تاريخ : يکشنبه 17 دی 1391 ساعت: 10:14

سلام خدمت همه دوستان میخواستم بگم که بعضی از دوستان انتقاد کردن چرا مطالب دانشجویی نمیزارید تو وبلاگ باید در جواب بگم که اول اینکه یکی از اهداف این سایت شناسوندن کرمان به مردم ایران است و نکته دوم اینکه باید دانشجوهای عزیز کرمانی که مشغول تحصیل در دانشگاهای تهران هستند عضو وبلاگ بشن و بعد اینکه من که توی تمامی رشته ها تحصیل که نمیکنم و به کمک دوستان در تمام رشته ها  نیازمندم و میخواهم که از طریقارتباط با ما مطالب را برای من فرستاده و من به اسم خود شخص فرستنده مطلب را در وبلاگ قرار میدهم.

با تشکر مدیریت وبلاگ و کارمانیای عزیز

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 310 تاريخ : چهارشنبه 13 دی 1391 ساعت: 23:51

سیستم مسواک زنی نوین توسط دانشجوی کرمانی اختراع شد 

 
 
سیستم مسواک زنی نوین با مصرف کم تر از 120 میلی لیتر آب توسط دانشجوی زیست شناسی دانشگاه پیام نور کرمان اختراع شد.
 
علی حیدری نیا در گفت‌وگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در کرمان، اظهار داشت: سیستم مسواک زنی نوین برای اولین بار در دنیا اختراع شده است.
وی با اشاره به اینکه این سیستم از سه سال پیش به ثبت رسیده است؛ تصریح کرد: سیستم مذکور با مصرف کم تر از 120 میلی لیتر آب، دندانها را شستشو می دهد.
دانشجوی زیست شناسی دانشگاه پیام نور کرمان گفت: خانواده ها می توانند از این سیستم برای کل اعضای خانواده استفاده کنند، فقط باید مسواک آن چند ماه یک بار تعویض شود.
حیدری نیا با اشاره به اینکه سه سال پیش حتی سیستم خمیردندان الکترونیکی هم وجود نداشت، افزود: به دلیل حمایت نکردن این محصول به تولید انبوه نرسید.
دانشجوی مخترع افزود: این سیستم تأییدیه از دانشگاه هایتک ماهان را دارد.
وی با بیان اینکه حمایت کردن از مخترین به تقدیم یک لوح تقدیر نیست، تصریح کرد: مخترین به حمایت های مالی نیاز دارند.
دانشجوی زیست شناسی دانشگاه پیام نور کرمان با اشاره به اینکه ساخت این سیستم با هزینه شخصی خودم انجام شده است و از هیچ جا حمایت مالی نشده ام؛ افزود: دولت برای طرح های دانشجویان حمایت عملی انجام نمی دهد.
حیدری نیا همچنین از ثبت اختراع کمربند هوشمند برای شنا در دریا خبر داد و گفت: این اختراع در سال 88 به ثبت رسیده است.
وی با اشاره به اینکه این کمربند با جلیقه نجات فرق می کند؛ افزود: این کمربند پهنای آن 10 سانتی متر است و نسبت به جلیقه نجات حمل آن آسان تر است و حجم کمی دارد.
دانشجوی مخترع دانشگاه پیام نور کرمان در ادامه خاطرنشان کرد: این کمربند برای مناطق گرم که در نزدیکی دریا هستند بسیار مناسب است و به صورت هوشمند کار می کند.
حمایت مالی نشدم تا بتوانم ایده هایم را جهانی کنم
حیدری نیا تصریم کرد: آدم ها در جامعه به حرف هایی که می زنند اگر یک درصد عمل می شد مشکلات کم تر می شدند.
وی با بیان اینکه از جایی حمایت مالی نشدم که بتوانیم ایده هایم را جهانی کنم؛ افزود: مخترین باید بیشتر در محیط های علمی و گارگاهی باشند.
اختراعات در جامعه باید  کاربردی شوند
دانشجوی مخترع دانشگاه پیام نور کرمان با بیان اینکه با یک لوح تقدیم و مدال به پیشرفت کانل در اختراعات نمی رسیم، تصریح کرد: باید اختراعات در جامعه توسط مسئولین در این امر بررسی و کابردی شوند.
حیدری نیا در ادامه افزود: اگر طرح ها و ایده ها بررسی شوند می توانند در اشغال زایی و پیشرفت کشور مؤثر باشند.
نوشته شده توسط کارمانیا
منبع:سایت خبرگذاری دانشجو

 

 
 

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 309 تاريخ : سه شنبه 12 دی 1391 ساعت: 3:04

استان کرمان  

استان کرمان با مساحت 185675 کيلومتر مربع در جبهه جنوب شرقی کشور قرار دارد. جمعیت این استان بر اساس سرشماری سال 1375 بالغ بر 2 میلیون نفر گزارش شده است. این استان از شمال به استان خراسان جنوبی و یزد، از شرق به سیستان و بلوچستان، از جنوب به استان هرمزگان و از غرب به استان فارس و یزد محدود می شود.

نقشه تقسیمات استان کرمان؛ عکس از سازمان نقشه برداری کشور
نقشه تقسیمات استان کرمان؛ عکس از سازمان نقشه برداری کشور


آب و هوای استان متغیر بوده و در نواحی کوهستانی و مرتفع دارای آب و هوایی سرد و در نواحی پست دارای آب و هوایی گرم و مرطوب می باشد. میزان بارندگی سالانه آن در سال 1381 معادل 84 میلیمتر و روزهای یخبندان آن 74 روز در مرکز استان گزارش شده است. تنها رودخانه دائمی این استان، هلیل رود می باشد که مهم ترین رود استان به شمار می آید و حوضه وسیعی از دشت حاصلخیز جیرفت را آبیاری می کند و یکی از پر برکت ترین رودهای ایران محسوب می شود. طول این رودخانه 378 کیلومتر و از کوهستان هزار سرچشمه گرفته و در نهایت به هامون جازموریان می ریزد.
منطقه کرمان از منقاط عمده باستانی کشور است که سابقه اسکان و زندگی در آن به هزاران سال قبل و همزمان با مهاجرت نخستين اقوام آريايی به ايران باز می گردد. در متون تاريخی يونان که از آريايي ها و سلاطين هخامنشی آنان سخن به ميان آورده، از کرامان و سکران و سيستان به عنوان ساپراپ ها و ايالات شرقی ايران نام برده شده است. در دوره هخامنشيان جاده شاهی و راه ابريشم از استخر و شهر پارسه (پرسپوليس) به يزد و کرمان و سيستان ادامه داشت و تا هندوستان کشيده می شد.
می توان با اطمينان و بر مبنای گزارشات تاريخی گفت که سابقه سکونت و شهرنشينی در منطقه کرمان به چندين هزار سال قبل بر می گردد و اين منطقه در کناره کوير مرکزی فلات ايران، همواره پايگاه امن و استراحتگاه مناسبی برای مسافران به سوی شرق بوده است.
در دوره معاصر در نخستين تقسيمات کشوری که برای ايران، در دوران قاجاريه و آغاز مشروطيت انجام شد، کرمان و فارس به همراه هرمزگان يک ايالت شناخته می شند. بر اساس تقسيمات کشوری استان کرمان شامل شهرستان زیر می باشد: بافت، بردسير، بم، جيرفت، رفسنجان، راور، زرند، سيرجان، شهربابک، کرمان و کهنوج.
به علت وجود خط آهن، مسافرت به این استان برای کسانی که اتومبیل شخصی ندارند، کار چندان مشکلی نیست. فصل مناسب برای مسافرت به این منطقه اوایل بهار است که هوای خوبی دارد. در سایر فصول، به علت کویری بودن منطقه؛ شدت گرما و سرما به حدی است که ممکن است کمی لذت مسافرت را تحت تاثیر قرار دهد. به خصوص در اوایل صبح که سرمای هوا حتی در فصول گرم هم ممکن است آزاردهنده باشد و یا گرمای هوا در اواسط روز که کلافه کننده می شود.
در مسافرت به این منطقه ممکن است با دو نوع برخورد کاملا متفاوت از طرف مردم مواجه شوید. گاهی با افرادی بسیار خون گرم و دوست داشتنی برخورد می کنید که به راحتی با شما ارتباط برقرار کرده و با شما دوست می شوند. دوستی که حاضر به انجام هر خدمتی به شما خواهند بود؛ و برخورد دیگری که از اهالی ممکن است ببینید کاملا متفاوت بوده به حدی که ممکن است دیگر قدم به آن دیار نگذارید.
به تبع قدمت استان آثار باستانی و مناطق گردشگری در این استان بسیار گسترده و حائز اهمیت است. وجود بزرگترین سازه خشتی جهان (ارگ بم) در این استان (که متاسفانه پس از زمین لرزه سال 82 به طور کلی ویران گردیده) و همچنین کشفیات جدید در منطقه باستانی جیرفت که در میان باستانشناسان جهان بسیار بحث برانگیز گشته است این استان را از لحاظ تاریخی حائز ارزش و اهمیت بسیار کرده است.
کرمان از لحاظ تجاری و صنعتی نیز به خاطر وجود منطقه ویژه اقتصادی سیرجان و ارگ جدید؛ همچنین به علت تولید بیشتر پسته صادراتی ایران در این استان با اهمیت است. پسته رفسنجان را در این راستا می توان یکی از مهمترین محصولات صادراتی استان و البته کشور دانست که به علت کیفیت و میزان تولید پسته در کشور بی نظیر و در سطح جهان شناخته شده است.

این استان در تاریخ و ادبیات ایران نیز اهمیت بسیار دارد؛ آنچنان که آنوبانینی می تواند به اجمال ذکر کند شاعران و عرفای بزرگی چون خواجوی کرمانی؛ که حافظ سخن خود را به شیوه او می داند؛ شاه نعمت الله ولی از بزرگترین عرفای قرن هشتم و اوحدالدین کرمانی، استاد و مرشد اوحدی مراغه ای و... کرمان را در ادب و عرفان ایران نیز دارای جایگاهی بس رفیع می نماید.
بنابر بررسی های آنوبانینی، نام کرمان در ادبیات ایران با صبر ایوب رابطه ای دارد و گویا ایوب پیامبر در این منطقه به ارشاد می پرداخته و حوادث و سختی هایی که در مورد او ذکر می کنند در کرمان برایش رخ داده است.  


ایوب اگر ز محنت کرمان به جان رسید
                                                     هرگز نـــــخورد اندُه کرمان، چنان که من (خواجو

صبر ایوب بباید که شبی دست دهد
                                                     که رود چشم از اندیشه کرمان در خواب (خواجو


البته مردم محلی چند پیامبر دیگر و حوادث مربوط به آنان را نیز مربوط به کرمان می دانند که سند معتبری در مورد آن به دست نیامد. همچنین رابطه ی کرمان و مهمترین محصول تاریخی اش "زیره" نیز همواره مورد توجه شاعران ادوار مختلف ایران بوده و "زیره به کرمان بردن" یکی از مشهور ترین ضرب المثل های ایران گشته است.  


که می برد به عـــــــــــــراق این بضاعت مزجات
                                                        چنانکه زیره به کرمـــــــــــــان برند و کاسه به چین (سعدی

چه فضل و علم گرد آرم؟! چو رو در عشق او آرم
                                                        به بصره چون کشم خرما؟! به کرمان چون برم زیره (مولوی) 


نظر به آنچه اشاره شد این استان از جهات مختلف باستانی و تاریخی، اقتصادی و تجاری، گردشگری؛ ادبی و فرهنگی یکی از مهمترین استان های کشور است و باید برنامه جامعی در جهت گسترش امکانات گردشگری آن در جهت پیشرفت استان تدارک گردد.
انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 286 تاريخ : 12 دی 1391 ساعت: 2:41

مجموعه ابراهیم خان
 
 
 
 کرمان- میدان ارگ- شمال جنوبی

مجموعه ابراهیم خان مجموعه‌ای از بناهای تاریخی در شهر کرمان است. این مجموعه در ضلع شمالی مجموعه گنجعلی خان و در جوار میدان گنجعلی خان واقع گردیده است. بانی آن ابراهیم خان ظهیرالدوله حاکم کرمان در زمان فتح علی شاه قاجار است و در سال ۱۲۳۱ ه.ق. بنا شده است. مجموعه شامل: مدرسه، حمام، آب انبار و بازار است. مساحت مجموعه قریب ۴۵۰۰ مترمربع است.

معماری این مجموعه با الهام از معماری عصر صفویه بنا شده و یکی از مجموعه هایی است که کاشی خشتی هفت رنگ عنصر تزئینی غالب در آن می‌باشد.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 311 تاريخ : سه شنبه 12 دی 1391 ساعت: 2:37

تخت درگاه قلی بیگ
 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/fa/thumb/6/65/Gholi_-_beik.jpg/200px-Gholi_-_beik.jpg

تخت درگاه قلی بیگ عمارتی است که در جنوب شرقی شهر کرمان و در زاویه جنوبی کوه قلعه دختر قرار دارد. این مکان مقبره یکی از نوادگان بیرام بیگ به نام درگاه قلی بیگ است. درگاه قلی بیگ از امرای اواخر دوره صفویه و رئیس ایل افشار در کرمان بوده‌است. وی تنها فرد معروف افشار بود که طی ۱۵۰ سال بعد از گنجعلیخان نامش بر سر زبانها بوده‌است.

دکتر باستانی پاریزی در این مورد می‌نویسد، درگاه قلی بیگ در کرمان موقعیت مناسبی به دست آورد و قسمتی از سرآسیاب فرسنگی را جزو املاک خود ساخت و در جوار باغ بیرم آباد در دل کوه ساختمان زیبایی به وجود آورد و در پایین کوه نیز دریاچه‌ای ایجاد نمود و آب سرآسیاب فرسنگی را با مجرایی که در دل سنگ کنده بود پایین دریاچه رساند. آثار دریاچه هنوز در کنار تخت باقی است. ژنرال سرپرسی سایکس، در سفر نامه خود درباره تخت درگاه قلی بیگ چنین می‌نویسد: در زاویه جنوبی رشته کوه قلعه دختر دهنه‌ای است که سکویی در مدخل آن از سنگ و وسط آن قبر رضا قلی بیگ گماشته ابراهیم خان ظهیرالدوله را بنا کرده‌اند و در قسمت تحتانی آن علایم و آثار حوض بزرگی مشاهده می‌شود که سابق به این وسیله رودخانه بهرام کرد که این ایام باغین را مشروب می‌کند پر می‌شده و در قسمت فوقانی آن دیده بانی بر پاست که ماموران به وسیله آن اهالی شهر را از هجوم و یورش افاغنه و بلوچ‌ها اطلاع می‌داده‌اند.

تخت درگاه قلی بیگ به وسیله همسر محمد اسماعیل خان وکیل الملک موسوم به کربلایی تعمیر شده‌است. امروزه جاده‌ای از کنار تخت به طرف مسجد صاحب الزمان کشیده شده‌است.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 303 تاريخ : 8 دی 1391 ساعت: 8:53

ییلاقات جوپار
 

شهر ییلاقى جوپار با مناظرى زیبا در جنوب کرمان (۳۰ کیلومتری) قرار دارد که با جاده‌اى آسفالته به  کرمان و ماهان مرتبط مى‌شود. این ناحیه پارکى زیبا و باغ‌هایى جالب و دیدنى دارد. مقبره مطهر امامزاده  حسین (ع) که گفته مى‌شود فرزند موسى بن جعفر (ع) است، در آنجا قرار دارد و زائرین زیادى به آن  مراجعه مى‌کنند. این امام‌زاده داراى قُبّه و بارگاهى درخور توجه است. جوپار ییلاق باصفایى است و شهرکى نسبتاً آباد به شمار مى‌رود. انگور جوپار بسیار مرغوب و معروف است.

 

 

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 282 تاريخ : 8 دی 1391 ساعت: 8:49

ییلاقات راین
 

راین یکی از ییلاقات شهرستان کرمان است.فاصله آن تا کرمان 110 کیلومتر و تا بم 120 کیلومتر است و از نقاط خوش آب و هوای استان بشمار می‌رود.راین در دامنه قله کوه هزار قرار دارد که بلندترین قله استان و سومین قله ایران با ارتفاع 4450 متر است.این کوه در اکثر ماه‌های سال پوشیده از برف است وآبشاری زیبا دارد.در راین درختان چنار کهنسال و ستبری وجود دارد که بسیار دیدنی هستند.دره با صفای راین از درختان سر سبز سرو پوشیده شده است.


 

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 287 تاريخ : 8 دی 1391 ساعت: 8:47

ییلاقات ماهان
 

شهر ماهان در 35 کیلومتری جنوب ‌شرقی شهر کرمان در مسیر کرمان-بم واقع شده است.این شهر زیبا که در دامنه ارتفاعات قرار گرفته است از چشمه‌ها و آب‌های نسبتاً فراوان برخوردار است.در 6 کیلومتری جنوب ماهان باغی زیبا با ساختمانی جالب وجود دارد این ساختمان زیبا و ویلایی در دوره قاجاریه (125 سال قبل) بنا گردید .از جلوی ساختمان باغ شاهزاده به طرف در ورودی شیب تندی است که با استفاده از این شیب در میان خیابان اصلی باغ حوضچه‌های متعددی ساخته‌اند.در هر حوض فواره‌ای است،آب از هر حوضچه به صورت آبشار به حوض پایین سرازیر می‌شود.اطراف این محوطه را درختان بلند از جمله سرو و سپیدار پوشانده است.در سال 1370 به مناسبت بزرگداشت خواجوی کرمانی این باغ کاملاً مرمت شد و ساختمان اصلی آن فعلاً به عنوان مجتمع پذیرایی مورد استفاده قرار میگیرد


 

 
 
انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 274 تاريخ : 8 دی 1391 ساعت: 8:43

دروازه‌های قدیم شهر کرمان

 
 

شهر کرمان سابقاً شش دروازه و حصار دور تا دور خود داشته است. بیرون حصار به فاصله چهار تا شش متر خندق بود و در دو طرف هر دروازه یک برج آجری ساخته شده بود. بقیه برج ها و حصار از گل رس بود عمق خندق ها در بعضی جاها هشت متر و بعضی جاها شش متر بوده و حصار دور تا دور شهر تقریبا ده کیلومتر (یک فرسخ و نیم محلی) بوده است. شش دروازه فوق هر کدام اسمی مناسب به خود داشت:

 

 1.      دروازه رق آباد یا ریگ آباد: این دروازه در جنوب شهر واقع و چون هم مرز اراضی رق آباد بود به این مناسبت بنام رق آباد خوانده می شد. این دروازه بر سر راه ماهان، جوپار، بم و گلباف، رابر، راین، جیرفت، بافت و توابع جنوبی که در طرف جنوب شرقی کرمان واقع بودند قرار داشت و هر صبح و شام قافله های سنگین و مسافرینی بی شمار، مخصوصاً ایام تابستان که میوه جات از دهات اطراف به شهر حمل می شد، خارج و داخل شهر می شدند. چنانچه شب می‌آمدند که دروازه بسته بود بیرون دروازه در جایی به نام قلیون‌چی که تقریبا قهوه خانه های امروزی بود، می‌ماندند تا آفتاب بزند و دروازه باز شود و چنانچه اذان صبح می رسیدند به موقع بود و می توانستند با مختصر بازرسی داخل شوند (باقیمانده یکی از آنها تا همین چند سال پیش در کوچه ای به همین نام بین خیابان منتظری و 24 آذر وجود داشت که درخت خشکیده‌ی آن هنوز هم باقی است). ازدحام زیادی توأم با صدای حیوانات به گوش می رسید و دروازه بان وظیفه داشت بارهایی که به شهر حمل می شد را بازرسی نماید و چنانچه میوه فاسد یا گوشت مانده ای را میدید آن ها را در خندق می ریخت و صاحب آن را بازداشت می‌کرد و همچنین اشخاص مشکوک را به شهر راه نمی‌دادند مگر آنکه معرف و ضامن بدهند. سر درب این دروازه ها ستون های دو طرف که به شکل مناره ساخته شده بود تمام کاشی کاری و اشکالی از پهلوان ها از جمله رستم و سهراب و پهلوان اسد بمی که پهلوانی بنام بود نقش بسته بود و درب آن از چوب محکم ضخیم از جنس چنار یا گردو و به ارتفاع چهار متر و پهنای سه متر تا سه متر و نیم ساخته شده بود و گل میخ های آهنی به آن نصب و از داخل شب بندی آهنی داشت که با قفلی بسیار بزرگ باز و بسته می‌شد. دروازه بان ها از گروه شش نفری تا هشت نفری و در موقع خطر از گروه های چهل نفری تشکیل می شدند و این عده کشیک داشتند و دو نفر دائماً می بایست بیدار بوده و مواظبت نمایند تا کسی درب را باز ننموده و داخل و خارج نشوند. برای استراحت این گروه در داخل دروازه در دو طرف اتاق های متعدد ساخته شده بود. این دروازه در سال 1314 شمسی به دستور شهرداری، که سابق بلدیه نامیده می شد، خراب و خندق های اطراف آن را پر نمودند. این دروازه درست مقابل مسجد قائم واقع در خیابان احمدی و در پنجاه متری روبروی آن مسجد واقع بود که امروز اثری از آن بجای نمانده است.

 

 2.      دروازه مسجد: ‌این دروازه چون نزدیک به مسجد جامع کرمان بوده به این مناسبت به آن دروازه مسجد می گفتند که درست در اول بازار میدان مظفری واقع شده بود. این دروازه یکی از دروازه هایی بود که جمعیت زیادی از آن داخل و خارج می شد و بیشتر بار و میوه ای که از ماهان و سرآسیاب فرسنگی و شهداد، که سابق به آن خبیص می‌گفتند، و همچنین انگور که از سیرچ و گلباف، که سابق گوک نامیده می‌شد، وارد کرمان می گردید راه عبورشان از همین دروازه بوده است. همچنین زائرینی که از راه لوت می بایست به مشهد مقدس بروند از همین دروازه خارج می شدند. این دروازه به دستور سلطان محمد مظفر، بانی مسجد جامع کرمان، ساخته شده و در بهترین محل شهر واقع می شد. مانند دروازه رق آباد سر درب و دو طرف آن کاشی کاری شده بود ولی بجای اشکال رستم و پهلوان اسد آیاتی از قرآن روی کاشی های آبی رنگ حک شده بود که منظره بسیار جالبی داشته است. دروازه مسجد چون رو به خرابی گذارده بود و در صدد تعمیر آن برنیامدند در سال 1296 شمسی چون بیم فرو ریختن می‌رفت آن را خراب کردند و مردم کاشی ها و آجر آن را بردند. محل این دروازه درست در اول بازار مظفری بوده که در حال حاضر اثری از آن باقی نیست.

3.      دروازه ناصریه: یکی از بناهای بزرگ و بسیار عالی کرمان بوده که بر پنج دروازه ی دیگر کرمان برتری داشته است و مجرای آب سعیدی که در موقع خطر و هجوم دشمن می بایست خندق ها را پر از آب نمایند در وسط همین دروازه قرار داشته است. سر در و ستون های این دروازه از کاشی های سیاه و آبی و بنفش که اشعاری دل پذیر بر آنها نقش داشته ساخته شده بود. راه شهداد، کوهپایه، زرند، راور، نای بند و دهات اطراف این قصبه ها از همین دروازه بوده بعضی از مورخین کرمان نوشته اند دروازه ناصریه به دستور امیر شاهرخ امیر تیمور گورکانی ساخته شده است ولی این روایتی ضعیف است و بعضی عقیده بر آن دارند که دروازه سلطانی به دستور امیر شاهرخ ساخته شده بود. دروازه ناصریه یکی از دروازه های قدیمی کرمان بوده و در زمان هجوم لشکریان آقا محمدخان قاجار، لطفعلی خان زند از همین دروازه خارج و به طرف بم فرار نمود. محل دقیق این دروازه در طرف راست خیابان ناصریه اول خیابان ده متری که سابق کوچه عریضی بود و به نام کوچه مریضخانه معروف است واقع شده بود و امروز اثری از آن باقی نیست زیرا در سال 1308 به دستور بلدیه خراب و خیابان ناصریه به مناسبت اسم همین دروازه که در آن قرار داشته احداث و بنام ناصریه نام گذاری گردید.

 

 4.      دروازه گبری: این دروازه در طرف شمال کرمان واقع و چون متصل به محله گبرخانه بوده بنام دروازه گبری معروف بوده است. این دروازه درست مقابل دروازه رق آباد واقع و فاصله بین این دو درست شش کیلومتر (یک فرسنگ سابق) بوده. ارتفاق این دروازه قریب سه متر بوده و گویند موقعی که نادرشاه در سفر دوم به کرمان آمد از همین دروازه با اسب وارد شهر شد و چون دروازه را با قالی و شال زینت داده بودند نادر متوجه کوتاهی دروازه نشد و با اسب که داخل شد پشت او به چهار چوب گرفت و خراش برداشت، ‌حاکم شهر خاندان قلی بیگ را مورد عتاب و خطاب قرار داد و آن بیچاره را بطرزی هولناک اعدام نمود که شرح آن در تاریخ کرمان آمده است. این دروازه چون بر سر راه خبیص (شهداد) و دهات زرند و راور کویر و دهات کوهپایه واقع شده بود همه روز بارهای خشکبار و میوه وهندوانه و خربزه زیادی وارد شهر می‌شده و دروازه بان های آن درآمد خوبی داشتند. این دروازه نیز بسیار قدیمی و در همان اوان که محل گبرخانه را ساخته اند این دروازه را هم احداث نموده اند. دروازه گبری در وسط خیابان ابوحامد - اول خیابان شمال جنوبی واقع بوده و در سال 1310 به دستور بلدیه وقت خراب و امروز اثری از آن باقی نیست. در دو طرف این دروازه کاشی کاری زیبائی شده بود که قدیمی بودن آن را میرساند کاشی های آن از رنگ سیاه و آبی لعاب دیده بود.

5.      دروازه سلطانی: این دروازه در حد شمالی ارگ دولتی واقع و محل آن درست در اول کوچه دبیرستان بهمنیار (‌درب شمالی سازمان آموزش و پرورش استان فعلی)‌ بوده ، عبور و مرور از این دروازه کمتر از سایر دروازه ها صورت می‌گرفته و به لحاظ آن که در حد جنوب غربی شهر که ارگ دولتی نیز در همین محل واقع بوده و جمعیت کمی در آن محل زندگی می کردند متصل بوده و یکی دو محله از شهر راه عبورشان از این دروازه بوده است. آن دو محله یکی محله کلیمی ها و دیگر محله دولت خانه بوده که شاهرخ زرندی که در عصر کریم خان حاکم کرمان بوده آن را ساخته است. پاسداران این دروازه از سایر دروازه ها بیشتر بوده چون متصل به ارگ دولتی واقع می‌شده است. این دروازه به نام دولت نیز خوانده می شد سر درب و مناره های دو طرف این دروازه با کاشی های سیاه و قهوه ای کوچک زینت یافته بود. روایت دیگر می‌گوید این دروازه محله دولت خانه بوده که به دستور شاهرخ زرندی ساخته شده. این دروازه چون رو به خرابی و انهدام نهاده بود پیش از دروازه های دیگر کرمان خراب و امروز اثری بجز اسم از آن باقی نیست.

 

 6.      دروازه باغ نظر: این دروازه چون جلو باغ نظر که بعداً به آن باغ ستاد می گفتند واقع شده بود به این مناسبت به آن دروازه نظر و بعضی اوقات هم به آن دروازه ارگ میگفتند. این دروازه درست در محل چهار خیابان فلکه بهداری (‌بیمارستان باهنر) ‌قرار داشته است. از این دروازه ایاب و ذهاب افراد شخصی صورت نمی گرفته و بیشتر روزها بسته بوده و هر موقع حکومت یا مامورین حکومتی می خواستند وارد و یا خارج شوند دروازه باز و بسته می شده. علاوه بر این حکومت هایی که معزول می شدند در بیرون همین دروازه میدان کوچکی بود که با مردم و مأمورین خداحافظی می نمودند. این دروازه را می توان یکی از دروازه های دولتی و مخصوص به مامورین دولت دانست و هر موقع جشن های دولتی رخ می داد این دروازه را با قالی و پارچه های اطلس و چراغ زینت می دادند. این دروازه از آجر سفید و نیمه آجرهای ضربی ساخته شده بود و کاشی در آن به کار نرفته و گویا بر درب سنگ مرمر سفیدی نصب و اسم و بانی و تاریخ اتمام دروازه بر آن سنگ منقوش بوده است. این دروازه تا سال 1296 شمسی پابرجا و در اواسط همین سال به دستور رئیس قشون کرمان سردار نصرت خراب و خندق های اطراف آن را پر و مسطح می نمایند. غیر از این دروازه در محل میدان ارگ فعلی روبروی درب بازار دروازه کوچکی وجود داشت که به آن هم دروازه ارگ می گفتند و در طرف چپ این دروازه اداره نظمیه(شهربانی) ‌قرار داشت که تمام ادارات حکومتی در محوطه دروازه ارگ و دروازه نظر قرار داشته که در حال حاضر نیز بیشتر ادارات دولتی از جمله دادگستری و ثبت اسناد و دارائی و شهربانی و بانک ملی و اداره پست و تلگراف و ستاد ارتش در همان اراضی به صورت آبرومندی ساخته شده اند و استانداری نیز اوایل در همین محل قرار داشت. دروازه ارگ در سال 1300 شمسی خراب و خندق های اطراف آن را پر و مسطح می نمایند اما هنوز آثاری از آن باقیست.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 276 تاريخ : جمعه 8 دی 1391 ساعت: 8:59

معرفی باغ شاهزاده(ماهان ـ كرمان)



باغ شاهزاده ماهان كرمان یكی از نمونه باغ تخت‌های ایرانی است كه از شرایط مساعد طبیعی ممتازترین بهره برداری را نموده است. باغ شاهزاده، ماهان در عصر قاجار در دوران یازده ساله فرمانفرمایی عبدالحمید میرزا ناصرالدوله (١٢٩٨ ه . ق تا ١٣٠٩ ه. ق) احداث گردید  كه با مرگ وی ساخت باغ ناتمام ماند. محل استقرار این باغ در نزدیكی مقبره «شاه نعمت الله ولی» در دامنه ارتفاعات جوپار است.

وجود خاك حاصلخیز، آفتاب لازم، وزش باد ملایم و نسیم و بالاخره دسترسی به آب (قنات تیگران) امكان ایجاد باغی در آن مقیاس را در گستره‌ای خشك و بی آب و علف، معجزه گونه فراهم ساخته است.

باغ تخت شاهزاده در دامنه ارتفاعات جوپار به مساحت٥/٥ هكتار با شكلی مستطیلی با شیبی حدود ٦/٤% شكل گرفته و حصاری بلند آن را از جو نامساعد اطراف جدا می‌سازد.

آب منبع حیات بخش این باغ از بخش فوقانی باغ داخل می‌گردد. محورهای اصلی و فرعی و تخت‌های مسطح در نظر ویژه‌ای آبیاری شده و سبز انبوه و كم نظیری را در چارچوب طرح باغ به وجود آورده است.

نهر آبی كه وارد باغ می‌گردد در جهت طولی باغ به گونه‌ای توزیع می ‌گردد كه علاوه بر آبیاری كرت‌ها و مسیرها با استفاده از شیب تند زمین كه شرایط اولیه باغ تخت‌های است  بر روی محور اصلی و میانی باغ به صورت نهری وسیع، آبشره‌ها و آبشارها به عنصر اصلی كیفیت بخش باغ  بدل می‌گردد.

در دو انتهای محور اصلی، یعنی در برابر اولین تخت كه بنای اصلی روی آن قرار دارد و ورودی باغ، برابر سر در خانه، دو استخر طراحی گردیده  كه سطح وسیع آب، صدا و جهش آب و فواره‌ های آنها به مطبوعیت باغ می‌افزاید.

بناهای باغ عبارتند از كوشك اصلی یعنی سكونتگاه دائمی ‌و یا فصلی مالك كه در انتهای فوقانی باغ قرار دارد. سر در خانه در مدخل باغ به صورت بنایی خطی جبهه ورودی باغ را اشغال كرده و در دو طبقه بنا گردیده است. طبقه فوقانی دارای اطاق هایی است كه برای زندگی و پذیرایی پیش بینی شده‌اند. سایر بناهای خدماتی باغ از حصار اصلی استفاده نموده و به صورت دیواری مركب بناهای مختلف خدماتی را در نقاط مناسب در خود جا داده است. ورودی های فرعی باغ  نیز در دو ضلع طولی پیش بینی شده‌اند. طرح اندازی باغ شازده از چشم اندازهای باغ  كه از ویژگی های اصلی باغ  تخت‌ها می‌باشد به بهترین وجه استفاده نموده است. دید روهای ممتد در جهت طولی باغ از كوشك اصلی به سایر قسمت‌های باغ و بالعكس از سردر خانه غنای خاصی به زندگی در باغ می‌دهد. مناظر بیرونی باغ كه از داخل و یا از بیرون باغ قابل رؤیت هستند، در نمایش تضاد دو كیفیت زیست محیطی  باغ و خارج باغ از نمونه‌های كم نظیر و منحصر به فرد باغ شازده می‌باشد.

نظم درختكاری، انتخاب مناسب گیاهان در ایجاد سایه و یا رنگ آمیزی متناسب در فصل های مختلف باغ ارزش های استثنایی ای را برای آن تعریف می‌كند.

باغ شازده ماهان در اوج والایی و شادابی كیفیت‌های طبیعی و مصنوعی خود به خاطر دگرگونی شرایط سیاسی و اجتماعی دوران،  برای مدتی طولانی خالی از سكنه و متروك ماند و دچار آسیب های فراوانی گردید. خرابی های وارد شده كلیه قسمت‌های باغ را در بر می‌گیرد.

ویرانی‌ها شامل ویرانی بناهای اصلی و همچنین محوطه باز باغ می‌گردد. یعنی باغ سازی و عناصر اصلی شكل دهنده باغ نیز (آبراه‌ها، استخرها، پیاده راه‌ها و بالأخره طبیعت گیاهی باغ  نظیر درختان، كرت‌ها، بسترهای گلكاری) از این گزند در امان نمی‌مانند.

باغ یك بار در سال ١٣٥٧ خورشیدی مرمت گردید. همچنین در زلزله سال ١٣٦٠ آسیب هایی دید كه مرمت شد.

این باغ به دلیل ویژگی ها و جذابیت‌های تاریخی و ارزش های فضایی كه دارد به عنوان یكی از نمونه باغ تخت‌های ایرانی مورد توجه دوستداران باغ ایرانی است. علاوه بر این باغ به عنوان فضایی تفرجگاهی، پذیرای عده زیادی است كه برای گذران اوقات فراغت از مناطق اطراف به آنجا رفته و ساعاتی را در آن می‌گذرانند.

 

نظام استقرار

باغ شاهزاده ماهان با مختصات جغرافیایی٣٠ درجه و ٤ دقیقه عرض شمالی و ٥٧ درجه و ١٧ دقیقه طول شرقی می‌باشد.

ارتفاع این منطقه از سطح دریای آزاد ١٨٥٠ متر است. با توجه به این كه باغ شاهزاده در دامنه كوه جوپار قرار گرفته ، از ارتفاع ٢٠٠٠ متر از سطح دریای آزاد برخوردار است.

این باغ  در فاصله ٣٥ كیلومتری جنوب شرقی شهر كرمان و در فاصله  شش كیلومتری شهر ماهان در مسیر جاده كرمان ـ بم در نزدیكی ارتفاعات جوپار بنا گردیده است.

واقع شدن منطقه در مسیر عبوری كرمان به بم و در مسیر جاده كهن ابریشم از عواملی است كه این محل را برای احداث یك باغ اشرافی مناسب می‌ ساخته است. باغ شاهزاده به گونه‌ای استقرار یافته كه حداكثر استفاده از مناظر بدیع داخلی را به صورت زیر امكان پذیر می‌سازد: در بدو ورود ، به ویژه در طبقه فوقانی سردرخانه به غیر از دیدها و مناظر بیرونی باغ، منظره چهارباغ و در جهت عكس آن منظره كوه را امكان پذیر می‌سازد. این مناظر عمده یعنی رؤیت حركت آب، حوض ها و آبشارها هركدام به نوبه خود تأكیدی بر محورهای عمود بر محور اصلی دارند و توأم با نظام گیاهی مناظر بدیع داخلی را ارائه می‌دهند.

باغ در بستر كویر در میان ارتفاعات جوپار و بلوار شكل گرفته است. كوه‌های پر برف جوپار منظر زیبایی در محور اصلی باغ ارایه می‌دهند كه ویژگی خاص این منطقه است.

 

نظام فضایی

ـ رابطه باغ با فضای بیرونی

وجود ارتفاعات بلند رشته كوه‌های جوپار به ویژه منظری بسیار جالب برای باغ در این گستره فراهم آورده است. در این بستر باز، باغ با دیوارهای نسبتاً بلندی محصور گردیده و با انبوه ویژه‌ای از درختان همچون نگینی در كویر خودنمایی می‌كند.

ورودی به باغ از این گستره باز و فضای بكر كویری ـ از مسیر یك چهار باغ است كه با درختان به ایجاد فضایی ممتد و جهت دار به سوی باغ هدایت می‌گردد.

 

ـ سردر ورودی

سردر ورودی به صورت حجمی شفاف، ایجاد فضای واحدی میان این پیش فضا، چهارباغ و داخل باغ می‌نماید. در داخل این بنا دید به فضاها در دو سوی محور اصلی باغ امكان پذیر بوده و فضای بیرونی با درون باغ به صورت سیال و در یكدیگر ادغام می‌شوند.

 

فضای داخل باغ

در بدو ورود به باغ  كل فضای باغ در راستای محور اصلی و در ادامه آن و مناظر ارتفاعات جوپار رؤیت می‌شود. این چشم انداز طولانی با حجم بالا خانه در انتها بسته می ‌شود و با حضور درختان در دو جانب محور كه در مواقعی از سال رنگ های متفاوت دارند تقویت می‌شود.

حضور جریان سراسری آب در محور اصلی باغ، آبشارها و صدای آن به تعریف این محور كیفیت مطلوبی می‌دهد؛ و انعكاس درختان و بنای سردرخانه و بالاخانه در دو استخر باغ ابعاد جدیدی به فضا می ‌دهد. نور و سایه نیز به سهم خود در این فضاسازی نقش مهمی را ایفا می‌كنند.

 

نظام فضایی زمین

باغ به خاطر اختلاف سطح حدوداً ٢٠ متری در طول محور اصلی به طور مناسبی تقسیم ‌بندی گردیده است. این تقسیم بندی سطوح كه از شیب طبیعی ناشی می‌شود ماهیت باغ تخت را تعریف می‌كند.

 

نظام هندسی

شكل اصلی باغ شاهزاده مستطیلی با نسبت تقریبی چهار به یك می‌باشد. طول كلی داخل باغ ٤٠٧ متر و عرض آن ١٢٢ متر است.

تقسیم بندی كلی باغ به صورت یك محور طولی و دو كانون (محوطه بنای اصلی باغ در قسمت بالا و محوطه ورودی در قسمت پایین) قابل تشخیص است.

محورهای فرعی به صورت افقی و عمود بر محور اصلی در مرز اختلاف سطح ها، كرت‌ها را كه شمار آنها در هر طرف هشت می‌باشد به وجود آورده‌اند.

بناهای باغ به سه دسته تقسیم شده‌اند:  بنای اصلی در بالاترین تخت قرار دارد. بنای سردر خانه در بخش ورودی و سایر بناهای خدماتی مماس به دیوار اصلی و خارج از آن واقع شده‌اند.

سطح بنای بالاخانه ٤٨٧ متر مربع و سطح سردر خانه ٢٣٤ متر مربع و فاصله این دو از یكدیگر ٣٢٥ متر است.

 

نظام معماری

نظام معماری در رابطه تنگاتنگ با نظام فضایی و نظام هندسی باغ است. محدوده باغ با دیواری بلند و مركب محصور گردیده است . این دیوار با بناهایی كه در داخل آن و یا با تصرف بخشی از وسعت بیرونی باغ مشخص شده،  باغ را از محیط خارج جدا می‌سازد.

زمین آرایی تخت باغ، و طبقه طبقه شدن آن از طریق سطوح كرت‌ها، سطح باغ را آینه وار در معرض دید قرار می‌دهد و بنابراین رابطه  ساده بین نظاره گر و زمین مسطح به صورت غنی تری در می‌آید و مشاركت نقش توپوگرافی زمین در فضای باغ را تشدید می‌كند. جریان آب به ویژه حوض ها علاوه بر تاكید محورها و آب نمای سراسری به صورت آب شره‌ها سطوح شفافی را بروی زمین برای انعكاس دیگر عناصر ارایه داده است. درخت‌های سایه افكن ویژگی های معماری فضای باغ را تاكید و تشدید می‌كنند.

سردر خانه از معماری شفافی برخوردار است كه امكان رؤیت چند جانبه باغ را میسر می‌سازد. از جمله، منظری كه از ارتفاع فوقانی به سمت بالاخانه و پایین كوه‌ها جوپار كه در فصول مناسب پوشیده از برف هستند رؤیت می‌شود از یكسو، و منظر دیگری كه به سمت مقابل ورودی باغ در امتداد چهار باغ  تا دور دست كوه‌های بلوار ادامه می ‌یابد.

بنای بالاخانه طویل ترین بنای منفرد باغ می‌باشد كه عمود بر محور اصلی و در انتهای آن قرار گرفته و بخش پایانی محور محسوب می‌شود. با این كه در پشت آن قسمتی از حیاط واقع است اما از آنجا كه حیاط مذكور اهمیت حیاط اصلی را ندارد این حجم از بنا رابطه اصلی را با حیاط پشتی قطع می‌كند.

 

آرایش محیط

كفسازی

سطوح كف در باغ عمدتاً از مخلوط قلوه سنگ با ملات تشكیل شده است این تركیب در دو محدوده اطراف بالاخانه و سردرخانه توسط نقوش هندسی تزئین می‌گردد. از آجر در پله‌ها و حاشیه باغچه‌ها استفاده شده و سنگ در مرز میان كرت‌ها با پیاده راه‌ها و دیگر لبه بندی‌ها وجود دارد.

 

مصالح

مصالح بناهای باغ عمدتاً آجر و اندود می‌باشد كه در جاهایی مانند سردرخانه توسط كاشی نره مزین گردیده است. بنای بالاخانه كلاً اندود می‌باشد. دیواره باغ  اندود كاهگل است كه در نزدیكی سردر خانه و بالاخانه به دلیل خصوصیت فضایی محوطه‌های مذكور به تركیب آجر و اندود گچ تبدیل می‌گردد.

 

نظام كاربری ها

بازشناسی كاركردی

باغ شاهزاده ماهان در مقایسه با انواع باغ ها اعم از باغ ـ شكارگاه‌ها، بستان ها، باغ قلعه‌ها و باغ سكونتگاه‌ها در زمان ساخت خود (دوره  قاجار) به عنوان فضایی سكونتگاهی و تفرجگاهی شكل گرفت. با توجه به وجود دو محوطه وسیع در جلوی بالاخانه و سر در خانه كه با نرده‌های چوبی محصور شده‌اند نشان می‌دهد كه باغ علاوه بر سكونتگاه محلی برای پذیرایی و تشریفات نیز پیش بینی شده بود.

 

نظام آبیاری

منبع حیاتی باغ شازده جریان آب هایی است كه از كوه‌های اطراف سرچشمه می گیرد. قنات تیگران كه از ارتفاعات كوه جوپار سرچشمه می‌گیرد منبع آب این باغ است. جریان فوق از مرتفع ترین سطح وارد باغ گردیده و نظام آبیاری طراحی شده باغ را به وجود می‌آورد.

نظام آبیاری در باغ شازده كلاً تابع دو اصل می‌باشد. یكی آبیاری گیاهان باغ  و دوم بهره برداری از موجودیت و كیفیت‌هایی كه آب می‌تواند در باغ ایجاد نماید.

بررسی وضع اولیه باغ  نشان می‌دهد كه حركت پلكانی آب در محور میانی تا بیرون از باغ  نیز ادامه داشته است. این فضا در حال حاضر با رواق هایی بازسازی و سنگ فرش شده است. دو استخر اصلی باغ  در قسمت بالا و در قسمت ورودی دارای فواره‌هایی بوده‌اند كه آب را به ارتفاع  قابل ملاحظه‌ای پرش می‌دادند. این راه حل كمتر در باغ های ایرانی دیده شده است و یقیناً متاثر از شناخت باغ ها و چشمه‌های اروپایی است.

 

نظام گیاهی

انتخاب و آرایش گیاهان در باغ شاهزاده ماهان نقش تعیین كننده‌ای در هویت باغ دارا می‌باشد.

درختان و نباتاتی كه در بستر منطقه باغ شاهزاده ماهان دیده می‌شوند به ترتیب زیر می‌باشند:

ـ درختان همیشه سبز و باد شكن: درختان سوزنی برگ مانند كاج ها، سروها

ـ درختان سایه دار: درختان برگ پهن مانند نارون وحشی و چتری، زبان گنجشك  یا  وَن، چنار و سپیدار. این درختان علاوه بر این كه از نظر ایجاد سایه اهمیت دارند در آب و هوای منطقه مقاومت می‌كنند.

گیاهان زینتی: از گیاهان زینتی از قبیل سروهای زینتی پیراكانتا و گونه‌های ارس زینتی و شیر خشت كه در زمستان گل های ریز می‌دهد.

درختان میوه در كرت ها كاشته می‌شوند و خصوصاً از دیدروهای سمت بالاخانه به پایین در فصولی كه میوه دارند منظر جالب و رنگارنگی را به وجود می‌آورند.

درختان دیگر در باغ، بید، ون، بم، شنگ و كاج هستند.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 368 تاريخ : 4 دی 1391 ساعت: 22:37

 کوير لوت همان زيباي خفته

 

آيه 20 سوره عنکبوت مردم را به سير و سياحت در زمين امر کرده مي فرمايد: "بگو در زمين گردش کنيد و بنگريد خداوند چگونه آفرينش را آغاز کرد ، سپس خداوند (به همين گونه) جهان آخرت را ايجاد مي کند."  

استان کرمان با دارا بودن آثار تاريخي و مناظر طبيعي بکر و چشم نواز يکي از قطبهاي مهم گردشگري در کشور به شمار مي رود که سالانه جهانگردان زيادي را به سوي خود جذب مي کند.

کويرلوت همان زيباي خفته

از جمله مناظر طبيعي استان کرمان که همواره مورد توجه جهانگردان قرار داشته کوير لوت با 80 هزار کيلومترمربع وسعت مي باشد که در جنوب شرق ايران قرار گرفته است.

رود شور به عنوان تنها رودخانه دايمي در اعماق اين کوير جايي که به گفته کارشناسان گرمترين نقطه کره زمين است، جريان دارد.

اين رود از کوههاي شمال غرب بيرجند سرچشمه مي گيرد و پس از 200 کيلومتر مسير پرپيچ و خم در کوير سرانجام به گود نمک سر يا معدن نمک شهداد مي رسد.

آب اين رود بسيار شور است و هرچه به چاله مرکزي لوت نزديکتر مي شود بر اثر گذشتن از بسترهاي شور و نيز تبخير شديد آب، غلظت املاح در آن به حدي زياد مي شود که در کناره هاي قسمت پاييني آن کيلومترها اثري از گياه ديده نمي شود.

کويرلوت همان زيباي خفته

در کناره هاي رود شور قبل از رسيدن به معدن نمک به علت بالا رفتن غلظت، بلورهاي زيباي نمک که شکلهاي جذاب هندسي دارند به چشم مي خورد.

آب رود شور که از مناظر و چشم اندازهاي زيباي کوير شهداد مي باشد که به علت خشکسالي هاي چند سال اخير بسيار کاهش يافته است.

از کلوتهاي کوير شهداد هم که بزرگترين عارضه کلوخي طبيعي دنيا هستند به عنوان منحصربفردترين و جذابترين عارضه کوير نام برده مي شود.

عارضه هاي کلوخي يا کلوتها در اثر فرسايش آبي و بادي طي هزاران سال شکل گرفته اند و از دور مانند شهري بزرگ اما بدون جمعيت به نظر مي آيند.

اين شهر کلوخي در فاصله 40 کيلومتري شرق و شمال شرق شهداد قرار گرفته و مساحت آن بيش از 11 هزار کيلومترمربع است.

کويرلوت همان زيباي خفته

ژنرال "سرپرسي سايکس" که در قديم يکي از با نفوذترين عوامل انگليس در ايران بوده در بازديد از کلوتها نوشته: "آثار شهر کلوتها از غرايب طبيعت است، در حين عبور از بين اين نقاط مخروب، شخص تصور مي کند از وسط قلاع و قصرهاي جن و پري مي گذرد.

"اين ابنيه اي که طبقه طبقه روي هم بنا شده و گويا اشخاصي وراي بني نوع انسان در ساختمان آن دخيل بوده اند، اشکال عبادتگاهها، اهرام، برجها و قعله هاي بزرگي را در نظر انسان مجسم مي کنند و بدون اغراق از مشاهده آنها شخص به خود مي لرزد".

امواج شن در کوچه و دالانهاي کلوتها از يک سو و سرابهاي زيبا در اين شهر افسانه اي قطره اي از درياي قدرت الهي را نمايان مي سازد.

کويرلوت همان زيباي خفته

سراب در کلوتها به قدري زيباست که گويي صدها کشتي و قايق بر آب شناور هستند.

دشت ريگ سوخته يا "تل گندم بريان " از ديگر جاذبه هاي زيبا و ديدني کوير لوت به شمار مي رود.

"تل گندم بريان" با مساحت 480 کيلومتر در شرق رود شور قرار دارد و سطح آن از گدازه هاي آتشفشاني سياهرنگ پوشيده شده که رنگ تيره اين خطه با جذب حرارت خورشيد، موجب افزايش گرماي موجود مي شود.

گفته مي شود در تابستان دماي هوا در اين نقطه در سايه 65 درجه بالاي صفر و در آفتاب در روي گدازه هاي آتشفشاني به 100 درجه سانتيگراد مي رسد.

کويرلوت همان زيباي خفته

شهداد با 24 هزار کيلومتر مربع وسعت به عنوان بزرگترين و باستاني ترين بخش کرمان در حاشيه غربي لوت و در 100 کيلومتري کرمان قرار گرفته است.

از آثار تاريخي اين بخش نيز مي توان به پير بابامسافر، قلعه هاي چغوکي، رموک و کهنه، بقعه امامزاده، بقاياي آثار تمدن شش هزار ساله و آب انبارهاي قديمي اشاره کرد.

قلعه رموک در 4 کيلومتري شمال شهداد به عنوان قديمي ترين قلعه اين بخش مربوط به قرون اوليه اسلامي مي باشد و در سال 1347 در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده است.

کويرلوت همان زيباي خفته

اين اثر به علت ارزش تاريخي آن و قرار گرفتن در محور گردشگري کمپ کويري و کلوتهاي شهداد مورد توجه گردشگران قرار دارد.

تپه هاي تخم مرغي شکل، طلوع و غروب بي نظير آفتاب کوير، شبهاي پرستاره، سکوت دل انگيز و شنهاي روان از ديگر جاذبه هاي اعجاب آور در دل کوير به شمار مي روند.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 249 تاريخ : 1 دی 1391 ساعت: 16:59

آسمـانخراش 3 هزار ساله ایرانی
آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

آسمانی لاجوردی، انبوه جنگل‌های بنه یا پسته وحشی، سرزمینی كه پوشش آن از گدازه‌های آتشفشانی است و یك معماری ویژه با خانه‌هایی در دل كوه را كه كنار هم بگذارید نتیجه‌اش می‌شود روستای تاریخی میمند كه مركز دهستان میمند از توابع شهرستان شهربابك است و در استان كرمان قرار دارد. این روستای تاریخی را می‌توانید در 38 كیلومتری شهرستان شهربابك، در نزدیكی محور یزد - سیرجان – بندرعباس و در مسیری كوهستانی بیابید.

 

برنده جایزه مركوری

در مجموع 406 كیچه این روستا،2560 اتاق وجود دارد و درجه حرارت این اتاق‌ها حدود 5 درجه با بیرون متفاوت است؛ یعنی در تابستان 5 درجه خنك‌تر و در زمستان 5 درجه گرم‌تر است. ساكنان این روستا آداب و رسوم خاص خودشان را دارند و در زبان و گویش آن‌ها هنوز از كلمات پهلوی ساسانی استفاده می‌شود. روستای 3 هزارساله میمند تنها روستای تاریخی در جهان است كه هنوز روابط سنتی زندگی در آن جریان دارد و می‌توان تعامل انسان و طبیعت را به‌خوبی در آن مشاهده كرد. این روستا هفتمین منظر فرهنگی، طبیعی و تاریخی جهان بود كه جایزه «مركوری» را دریافت كرد.

آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

 

غارهایی به نام خانه‌

در این روستای فوق‌العاده حدود 406 واحد مسكونی در دل كوه وجود دارد كه تمام سنگی است و به آن «كیچه» می‌گویند. تمام این خانه‌ها در دل صخره‌های روبه‌روی هم كنده شده و اگرچه نمای بیرونی‌شان فقط ورودی خانه است كه مثل سوراخی در دل كوه پیداست ولی خانه‌ها حیاط هم دارند و جالب این‌كه گاهی كنار حیاط جایی برای نشستن و هواخوری هم تعبیه شده است. خانه‌های میمند كه به دوره‌های زمین‌شناسی 2 تا 3 هزار سال پیش مربوط می‌شود، هم‌اكنون سكونت‌گاه نزدیك به 140 نفر است كه یا هیچ‌گاه از سرزمین مادری خود كوچ نكرده‌اند یا به تازگی بازگشته‌اند و قصد زندگی در سكونت‌گاه نیاكان‌شان را دارند.

آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

 

زندگی در 3 فصل

مردم میمند 4ماه اول سال را در دشت‌های پایین میمند زندگی می‌كنند و 4 ماه دوم را در آبادی‌های اطراف و باغ‌ها به سر می‌برند. میمندی‌ها فقط 4ماه سوم سال را در خانه‌های صخره‌ای این روستا ساكن می‌شوند. خانه‌های صخره‌ای میمند در تابستان خنك و در زمستان كاملا گرم هستند. مردم میمند با كمترین تخریب و صرف حداقل انرژی بیشترین بهره را از طبیعت برده‌اند و آداب و سنن آن‌ها نیز هنوز پویا و فعال است. موقعیت این روستا از لحاظ استراتژیك هم اهمیت دارد. به قول میمندی‌ها؛ اگر در ابتدای میمند كه آن را گلوگاه می‌نامند 2 تفنگچی 2 طرف رودخانه مستقر شوند به راحتی می‌توانند از ده دفاع كنند.

آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

 

آسمانخراش‌های چند هزار ساله

تمام اتاق‌های این ده در دامنه كوه كنده شده و هر كوچه كنده شده در دل كوه به 3 یا 4 اتاق محدود می‌شود. خانه‌ها دودكش و بخاری ندارند و كاملا بدون منفذ است. این خانه‌ها از نظر تاریخی از آثار اولیه تمدن‌بشری محسوب می‌شود. در واقع خانه‌های این روستا در كنار هم شبیه آسمانخراش موربی است كه هزاران سال پیش در دل سنگ و كوه كنده شده است. این بنای باستانی بی‌گمان از نخستین سكونت‌گاه‌های بشری در ایران به شمار می‌رود به دورانی كه هنوز ایرانیان مهرپرست بودند و كوه‌ها را مقدس می‌شمردند. هنوز كسی نمی‌داند كه این مجموعه به دست چه كسانی خلق شده و انگیزه این مردمان از احداث چنین بناهایی چه بوده اما انگیزه مردمان آن زمان بسیار اهمیت دارد چون در آن زمان و با آن وسایل ابتدایی، آفرینش چنین مجموعه با عظمتی با این معماری بی‌نظیر قابل تحسین است.

 

لایه آذرین ضخیمی كه روی روستا وجود دارد، ‌مانند دژی طبیعی از نفوذ به روستا جلوگیری می‌كند. تنها مسیر دسترسی، شیارهای طبیعی به‌نام رخنه است كه در مواقع لزوم بسته می‌شدند

پناهگاهی طبیعی

لایه آذرین ضخیمی كه روی روستا وجود دارد، ‌مانند دژی طبیعی از نفوذ به روستا جلوگیری می‌كند. تنها مسیر دسترسی، شیارهای طبیعی به‌نام رخنه است كه در مواقع لزوم بسته می‌شدند. دستكندها در چند تراز مختلف، در شیب كوه و 2طرف دره، كنده شده‌اند و میانگین اتاق‌های موجود در هر كیچه به 4 می‌رسد.

آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

 

دكوراسیون باستانی

برای اتاق‌ها، طاقچه در اندازه‌های مختلف كنده شده‌ است كه جای رختخواب، ظروف، صندوق و چراغ است. به همین دلیل كنار دیوارهای خانه گنجه گذاشته نمی‌شود. در واقع با كندن دیوار، حفره یا طاقچه‌ای به‌وجود می‌آید كه اشیا و لوازم خانه در آن‌ها گذاشته می‌شود یا بعضی وسایل در آن‌ها آویزان می‌شود. كل یك خانه ممكن است شامل یك یا چند اتاق و اصطبل باشد كه كیچه نام دارد.

آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

هر واحد یك ورودی مشترك دارد و ممكن است در پاگرد طویله در یك سو و اتاق نشیمن در طرف دیگر باشد. همه كیچه‌ها یك ساختار ندارند زیرا هم از نظر اندازه و هم از نظر تعداد اتاق‌ها متفاوت هستند. جدا كردن اتاق‌ها از پستوها یا پوشاندن برخی از طاقچه‌ها با پرده‌های پارچه‌ای صورت می‌گیرد. كلیدون هم چیزی است كه در دیوار كنار در نصب می‌شود و كلید را در آن قرار می‌دهند تا زبانه پشت در قرار گیرد. ساختن اجاقی در اتاق‌ها كه در زبان محلی دیدون (didon) به آن می‌گویند و سوزاندن هیزم طی سالیان متمادی موجب سیاهی رنگ سقف و بدنه اتاق‌ها شده. كف پوش‌ها هم بیشتر نمد، مخشیف، گلیم یا قالیچه است.

آسمـانخراش 3 هزار ساله ايراني

مسجدی با محراب سنگی

مسجد میمند حاصل تغییراتی است كه در یك یا چند واحد مسكونی داده شده است؛ این مسجد حدود 120متر مربع وسعت داشته و شكلی مدور و نامنظم دارد. بعد از عبور از راهرویی به پهنای یك و نیم متر به صحن مسجد می‌رسیم؛ سقف مسجد روی 3ستون سنگی به ارتفاع 2 متر بنا شده است. محراب مسجد هم در سنگ كنده شده و حدود یك متر ارتفاع دارد.

 

در مرز دشت و كوهستان

آب و هوای میمند از معتدل كوهستانی است كه از ویژگی‌های آن زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل است. روستای ‌میمند در مرز مشترك دشت و كوهستان قرار دارد و درگذشته پوشیده از درختان ‌پسته و بادام‌وحشی بوده‌ كه در حال حاضر محدود به دشت‌های اطراف روستای میمند می‌شود. كمی نزدیك‌تر به روستای ‌میمند نیز درختان توت و شاه‌‌توت به وفور یافت می‌شود. دشت میمند همچنین پر از جانوران بیابانی مثل مار، سوسمار، جوجه تیغی، لاك‌پشت و خرگوش است. دركوهستان‌های‌میمند هم حیوانات‌ وحشی مختلفی مثل آهو، پلنگ، گرگ، روباه، بزكوهی، كبك و پرندگان شكاری یافت ‌می‌شود.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 370 تاريخ : 4 دی 1391 ساعت: 12:30

جغرافیای انسانی

جمعیت استان کرمان طبق سرشماری سال ۱۳۸۵ معادل ۲٫۶۵۲٫۴۱۳نفر بوده‌است. که از این تعداد ۱٫۵۵۲٫۵۱۹نفر ساکن مناطق شهری و ۱٫۰۸۹٫۷۴۸ نفر در مناطق روستایی ساکن هستند و ۱۰٫۱۴۶نفر به صورت غیر ساکن زندگی می‌کنند. به لحاظ جنسیتی نیز ۱٫۳۵۳۸۶۷ نفر مرد و ۱٫۲۹۸٫۵۴۶ نفر زن هستند. همچنین اکثریت جمعیت ساکن در شهرستان‌های ریگان، فهرج، رودبارجنوب، قلعه گنج و منوجان در جنوب شرقی استان کرمان از قومیت بلوچ می‌باشند.[۱۳]

نمودار جمعیت استان کرمان بر حسب مناطق شهری، روستایی و جمعیت غیر ساکن
جمعیت     درصد  
شهری
  
۵۸٫۵٪
روستایی
  
۴۱٪
غیر ساکن
  
۰٫۵٪
نمودار جمعیت استان کرمان بر حسب جنسیت
جمعیت     درصد  
مرد
  
۵۱٪
زن
  
۴۹٪

عشایر

  • طوایف کوچ و بلوچ: در مناطق شرقی و جنوب شرقی استان پراکنده‌اند و از قدیمی ترین ایلات استان کرمان به حساب می‌آیند.
  • ایل افشار: از ایلات ترک ساکن کرمان هستند. در دوره‌های مختلف افشارها حاکمان کرمان بوده‌اند و کم کم به دو گروه شمالی و جنوبی تقسیم شده‌اند که جنوبی‌ها هنوز حالت ایلیاتی دارند اما شمالی‌ها ساکن شده‌اند و همین‌ها بوده‌اند که سال‌ها در حکومت کرمان دخالت داشته‌اند.
  • ایل بچاقچی: ترک تبار هستند و زمان نادرشاه افشار از قره داغ آذربایجان به کرمان کوچانده شده‌اند.
  • ایل لک: حدود سال ۱۷۵۰ میلادی از فارس به کرمان آمده‌اند.
  • طوایف لر: اینان در کرمان به لری معروفند و در سه ناحیه بهر آسمان، کوه پنج و دشت آب سرحد دار هستند. گروهی خود را منسوب به کوه گیلویه می‌دانند و گروهی معتقدند در زمان تیمور از کردستان به کرمان منتقل شده‌اند.
  • طوایف عرب: از ایلات عرب فارس هستند که از قرن هشتم به این سمت به کرمان آمده‌اند و در شهر بابک باقی مانده‌اند.[۱۴]
  • ایل جبال بارزی: از ایل های قدیمی کرمان هستند که زیستشان در کرمان به زمان ساسانیان می رسد و در جبالبارز سکونت دارند .[۱۵]
انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 345 تاريخ : چهارشنبه 6 دی 1391 ساعت: 21:28

بازارها

  • بازارهای شرقی و غربی
  • بازار میدان ارگ
  • چهار سوق گنجعلی خان
  • بازار اختیاری
  • بازار سرداری
  • بازار عطاری
  • بازار مظفری
  • بازار زرگری
دوره یا دوره های نوع اثر تاریخی نام اثر تاریخی
الگو:هزاره پنجم قبل از میلاد شهر دقیانوس جیرفت مجموعه شهری زیگورات کنارصندل
Senmurv.svg امپراتوری ساسانیان قلعه قلعه دختر
Safavid Flag.png دولت صفویان حمام حمام گنجعلیخان
Safavid Flag.png دولت صفویان بازار بازار گنجعلیخان
الگو:پرچم دولت قاجاریه دولت قاجاریه باغ باغ فتح آباد
الگو:پرچم دولت قاجاریه دولت قاجاریه باغ باغ شاهزاده
Senmurv.svg امپراتوری ساسانیان گنبد گنبد جبلیه
الگو:پرچم دولت قاجاریه دولت قاجاریان یخدان یخدان مویدی
دولت سلجوقیان ارگ ارگ راین
Senmurv.svg امپراتوری ساسانیان ارگ ارگ بم
الگو:پرچم دولت قاجاریه دولت قاجاریان آرامگاه مشتاقیه
الگو:پرچم دولت مظفریان دولت مظفریان مسجد مسجد مظفری
Safavid Flag.png دولت صفویان مسجد مسجد گنجعلیخان
الگو:پرچم دولت قاجاریه دولت قاجاریان کاروانسرا کاروانسرای وکیل
انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 302 تاريخ : 4 دی 1391 ساعت: 15:25

علم و مراکز دانشگاهی مهم

دانشگاه شهیدباهنر کرمان
دانشگاه ولی عصررفسنجان

استان کرمان استانی دانشگاهی است. دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی زیادی در شهرهای مختلف استان کرمان وجود دارد. در حال حاضر بیش از ۱۱۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم در استان فعالیت دارند. از جمله به طور خاص می‌توان به دانشگاه‌های زیر اشاره کرد:

و دانشگاه‌های دیگر در سایر شهرهای استان کرمان.

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 323 تاريخ : 3 دی 1391 ساعت: 13:24

آبشارها

آبشارراین(راین کرمان)، آبشارکوهپایه(کرمان)، آبشار رودفرق جیرفت، آبشارسرندکوهجیرفت، آبشاربنگان، آبشار دلفارد(جیرفت)،[۲۰]آبشار طرنگ بافت، آبشار عشق آباد هنزا رابر

  !نام آبشار شهرستان ارتفاع به متر
۱ سرند کوه جیرفت ۱۷۷
۲ بنگان بافت ۱۵
۳ دلفارد جیرفت  
۴ طرنگ بافت  
۵ کوهپایه کرمان  
۶ راین راین  
۷ رودفرق جیرفت  
۸ دوساری جیرفت  
۹ عشق آّباد هنزا رابر  
۹ آبسر رابر  
۹ گلم دختر کش جیرفت  
انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 472 تاريخ : 7 دی 1391 ساعت: 10:23

مشاهیر کرمان زمین

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 460 تاريخ : 7 دی 1391 ساعت: 9:4

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 280 تاريخ : 1 دی 1391 ساعت: 1:42

انجمن دانشجویان کرمانی...
ما را در سایت انجمن دانشجویان کرمانی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karmaniya بازدید : 290 تاريخ : 2 دی 1391 ساعت: 2:39

نويسندگان

آرشیو مطالب

خبرنامه